Läget på skolorna efter fredagens rykten om hot

Det var i fredags den 12 november som det spreds rykten på sociala medier om hot mot Noretskolan och Morkarlbyhöjdens skola i Mora. Det var många som blev lättade under fredagseftermiddagen när polisen meddelade att det rörde sig om missförstånd.

Noretskolan

Under måndagen hade skolorna öppet som vanligt. Eleverna fick under dagen information om händelsen och fick möjlighet att ställa frågor. Skolorna har sett till att det funnits fler vuxna på plats, till exempel kuratorer och studiepedagoger, för de elever som behövde prata eller få stöd. Rektorerna har även funnits tillgängliga för att svara på frågor från personal och vårdnadshavare. Läget på skolorna beskrivs som lugnt, men några elever har haft behov av att prata.

Vad har hänt?

På fredagsmorgonen tog elever kontakt med vuxna om att det spreds rykten om hot på sociala medier.

- De elever som tog kontakt med rektorerna gjorde helt rätt. Vi har genom ett arbete som kallas Nätsmart pratat mycket med eleverna om att om man ser något på nätet som inte känns bra ska man prata med en vuxen, säger skolchef Inga-Lena Spansk.

- Med hänsyn till de som är inblandade vill vi inte gå in på några detaljer kring händelsen. Däremot kommer vi diskutera utmaningarna med sociala medier och hur rykten kan spridas på nätet under Nätsmartveckan 22-25 november, fortsätter Inga-Lena.

Om du som vårdnadshavare har frågor kring fredagens händelse är du välkommen att höra av dig till respektive rektor.

Senast uppdaterad: 16 november 2021