Veckobrev vecka 39

Hej elever och föräldrar,

Denna vecka var kort, men full med intressanta lektioner.

I tisdags gick vi en brandvandring i skolan och tittade på vad som händer i skolan när brandlarmet går: brandlarmen låter, skylten lyser, utrymningsplan visar var den närmaste utgång är, branddörrar stängs och brandsläckare finns redo för användning. Vi har också repeterat vad vi gör när brandlarmet går: gå ut, greppa skor och jackor på vägen ut, gå till uppsamlingsplatsen och ställa sig i klassled. När vi stod vid matsalen, frågade jag eleverna vem som hade behövt gå ut på strumpor om brandlarmet skulle gå då (då kan vi inte gå till klassrummet). Alla skulle ha fått kalla och blöta fötter! Sedan dess är eleverna mer noggrannt med att sätta på sig inneskor. Inte alla elever har inneskor. Skulle brandlarmet gå när de är i matsalen eller biblioteket, kommer de att bli kalla och blöta. Jag uppmanar alla att ha inneskor på skolan!

I onsdags har vi börjat med ett nytt skapande projekt i teknik: eleverna ska hitta en lösning för problemet att tunga kassar skär i händerna eller de får förbättra sin lösning för att inte tappa bort sin penna och sudd. Vissa elever behöver saker hemifrån (en metallpinne och handskar till exempel). Dessa saker kommer tillbaka om två veckor. Vi har funderat och skissat lösningarna och ska fortsätta att skapa lösningen och att evaluera den.

I torsdags har vi lärt oss om nyheter och tidningar. Vi har läst om vad som händer på kontoret där tidningen görs och vilka olika yrken som är inblandad i processen. Eleverna är nyfikna på nyheter och vill gärna lära sig mer om saker som händer i världen, till exempel kriget i Ukraina. Därför har vi tittat på Lilla aktuellt idag och diskuterat avsnittet.

I svenska har vi jobbat med läsförståelse och ord med ng-ljudet. Vi kommer att jobba med stavning av ord med ng-ljudet i flera veckor nu. Vi fokuserar på ord var det stavas med ng (som ring) först och sedan lär vi oss ord var ng-ljudet stavas med n (hink) eller g (ugn).

Eleverna har nu spelat in sina berättelser med Johanna och börjat träna på teater och dans. Det blir riktigt bra!

I matte har vi jobbat med månaderna och datum och med problemlösning. Vi har avslutat kapitlet.

I engelska lär vi oss att presentera hemmet: This is a table, this is a shower, this is the living room. Vi tränar på att uttala och skriva.

Nästa vecka är en vanlig vecka. Johanna har idrottslektionerna. Vi behöver inte byta om då. Eleverna behöver svarta kläder som bas till teatern. Det skulle vara bra om de får ha en set svarta kläder (byxor + t-shirt) i skolan för att träna, som ni har det och kan missa kläderna, får eleverna lägga dessa i sin korg.

På torsdag kommer skolfotografen. Vi kan därför inte vara i idrottssalen på torsdag, så idrotten kommer att vara i ett annat rum.

I svenska kommer vi att jobba med berättande textens struktur och stavning.

I matte ska vi lära oss om volym. Vi kommer inte använda matteboken mycket, men jobbar praktiskt.

I NO lär vi oss om olika träd och i SO ska vi lära skillnaden mellan nyheter och reklam.

Trevlig helg!

Elvira och Merlijn