Veckobrev inför v. 49

Hej!

Här kommer veckobrevet inför v. 49.

Veckan som gått

Under veckan som gått har vi avslutat området Skogen på hösten genom att ha ett litet prov. Under kommande vecka startar vi upp ett nytt område – Solen, värme och kyla. I SO har eleverna arbetat vidare med projektet kring vikingabyn och de har även fått skapa varsin karaktär i lera och andra material.

I svenskan har vi arbetat vidare med vokaler och konsonanter samt börjat lyssna på radiojulkalendern Spero. I engelska har vi tränat på saker som finns runt omkring oss i klassrummet. Veckan avslutades med en pysseldag där vi fikade och lyssnade på julmusik.

Eleverna har idag fått information angående det projekt som ska startas upp i klassen, med syfte att arbeta med lugnet, studieron och klassklimatet. Detta drar igång på måndag och eleverna kommer under första veckan att ses i smågrupper varje morgon. Grupperna leds av andra personer än klasslärarna.

14-15 december kommer det vara Elevens val-dagar på mellanstadiet. Eleverna har fått välja mellan ett antal alternativ och kommer att få göra en aktivitet på tisdagen och en annan aktivitet på onsdagen.

Nästa vecka

  • Pepparkaksbak tisdag 7/12. Eleverna kommer under denna dag jobba med att bygga upp sin vikingaby i pepparkaksformat. Det är bra att tänka på att ta på sig kläder man inte är så rädd om, samt att gärna ta med sig en kavel och förkläde. Har man en extra kavel får man gärna ta med den, ifall någon annan inte har.
  • Läxa i engelska ska vara inlämnad onsdag 8/12. Eleverna ska denna gång skriva en presentation av sig själva på engelska. De har fått med sig ett papper hem med information om detta. Inlämning sker via Teams.
  • Läsläxan lämnas in fredag 10/12 (läs valfri bok 3x10 min, sammanfatta vad du läst, vuxen skriver under).

Längst ner i detta veckobrev följer information angående en matematikklubb som kommer att startas upp i åk 4-6.

Ha en härlig helg!

Frida Broman (frida.broman@mora.se)

Stefan Swén (stefan.swen@mora.se)

Matteklubb

Inbjudan till informationskväll om Matteklubben.

Tid: Måndag 17/1, klockan 18.30

Plats: Mora gymnasium, huvudentrén.

Hej, vi är två lärare som är mycket intresserade och har ett genuint intresse för matematik och arbetar på Mora gymnasium. Vi tänker starta en matematikklubb för barn på mellanstadiet åk 4-6. Vi vänder oss till dem som är intresserade av matematik, tycker att matematik är roligt och gillar att lösa problem. Vi kommer att träffas en gång per vecka i gymnasiets lokaler. Denna klubb är inte tänkt som en läxhjälp utan en klubb för intresserade ungefär som en idrotts-, schack- och dansföreningar är. Vår första träff blir en informationsträff för barn och förälder.

Är du en elev som känner att det är för lite matte i skolan, saknar att få klura på problem, vill komma hem och utmana familjen med veckans utmaning eller bara tycker matte är roligt är denna klubb en klubb för dig.

Veckans problem (lösning kommer på info-kvällen)

4 stycken tomtar är på natten ute i trollskogen. Tomtarna är livrädda för mörkret och har därför en lyckta med sig. Om lyktan försvinner blir de så vettskrämda att de står helt still. De är på väg hem när de kommer till en bro som enbart håller för två tomtar. På andra sidan bron ligger deras hus där de är i säkerhet för trollen. Tiden för varje tomte att gå över bron är:

  • Gammelfar 12min
  • Gammelmor 7min
  • Tomtenisse 2 min
  • Lillskrutt 1 min

Lyktans brinntid är 19 min. Hur ska samtliga tomtar hinna över bron i tid?

Inga outside-the-box-lösningar behövs såsom att de tar en redbull och flyger över eller att de tänder eld på skogen så alla kan se etc.

Maila gärna om ni kommer.

Med vänliga hälsningar

Jonas Karlsson jonas.karlsson@mora.se

Stefan Eschner stefan.eschner@mora.se

Senast uppdaterad: 3 december 2021