Veckobrev V.49

Här kommer veckobrevet inför vecka 49.

Veckan som gått

Denna vecka har vi startat upp ett nytt område inom NO. Vi arbetar nu med fysik med fokus på solen, värme och kyla. Vi jobbar vidare med vikingarna på SO och håller på att konstruera våra karaktärer både i text och form. På engelskan fokuserar vi på fraser som man använder runt matbordet, vi kallar området för ”tea time”. I måndags var barn- och fritidsprogrammet här och hade lite uteaktiviteter med oss på skolgården.

Nästa vecka

Nästa vecka på onsdag kommer vi att ha en heldag med att bygga upp en vikingaby gjord av pepparkaksdeg. Eleverna håller på att göra egna mallar till sina hus på matematiklektionerna och dessa gör vi klart på måndag och tisdag. Eleverna behöver ha med sig en kavel och eventuellt ett förkläde tills på onsdag. Har man flera kavlar så får man gärna ta med det ifall någon glömmer. Man får ta med egen dekoration om man vill, vi fixar vit glasyr till husen.

• Måndag inlämning läsläxa på teams.
  • Tisdag och torsdag – Idrott (inomhus).
  • Onsdag, heldag med att bygga vår vikingaby i pepparkaksdeg. Ta med kavel.

Veckans läxor

Läsläxa – ligger i teams under uppgifter. Läsa kapitel 1 i ”Skrik i natten” och skriva en sammanfattning om vad kapitlet handlade om.

Engelska – fraser ligger under uppgifter i teams. Ni ska skojprata med era barn på engelska vid till exempel matbordet. I uppgiften som ligger i teams finns ett bifogat word-dokument där ni föräldrar ska kommentera hur det gick för era barn att prata engelska. Eleverna vet hur man lämnar in, om det krånglar så mejla oss så hjälper vi till med hur ni gör.

Förvarningar

• 14 & 15 december har vi elevens val-dagar, eleverna har idag valt vilka aktiviteter som de önskar.

Varje morgon visas julkalendern kl. 08.00 i klassrummet.

Varje torsdag efter skolan finns möjlighet att stanna kvar på ”studiestuga” i klassrummet. Där kan man få hjälp med läxor eller jobba i kapp med uppgifter som man missat.

Längst ner i detta veckobrev finns en inbjudan om Matteklubben.

Trevlig helg /lärare i årskurs 4

Inbjudan till informationskväll om Matteklubben.

Tid: Måndag 17/1, klockan 1830

Plats: Mora gymnasium, huvudentren.

Hej, vi är två lärare som är mycket intresserade och har ett genuint intresse för matematik och arbetar på Mora gymnasium. Vi tänker starta en matematikklubb för barn på mellanstadiet åk 4-6. Vi vänder oss till dem som är intresserade av matematik, tycker att matematik är roligt och gillar att lösa problem. Vi kommer att träffas en gång per vecka i gymnasiets lokaler. Denna klubb är inte tänkt som en läxhjälp utan en klubb för intresserade ungefär som en idrotts-, schack- och dansföreningar är. Vår första träff blir en informationsträff för barn och förälder.

Är du en elev som känner att det är för lite matte i skolan, saknar att få klura på problem, vill komma hem och utmana familjen med veckans utmaning eller bara tycker matte är roligt är denna klubb en klubb för dig.

Veckans problem (lösning kommer på info-kvällen)

4 stycken tomtar är på natten ute i trollskogen. Tomtarna är livrädda för mörkret och har därför en lyckta med sig. Om lyktan försvinner blir de så vettskrämda att de står helt still. De är på väg hem när de kommer till en bro som enbart håller för två tomtar. På andra sidan bron ligger deras hus där de är i säkerhet för trollen. Tiden för varje tomte att gå över bron är:

• Gammelfar 12 min
  • Gammelmor 7 min
  • Tomtenisse 2 min
  • Lillskrutt 1 min

Lyktans brinntid är 19 min. Hur ska samtliga tomtar hinna över bron i tid?

Inga outside-the-box-lösningar behövs såsom att de tar en redbull och flyger över eller att de tänder eld på skogen så alla kan se etc.

Maila gärna om ni kommer.

Jonas Karlsson jonas.karlsson@mora.se

Stefan Eschner stefan.eschner@mora.se